Collegeville PA Kitchen Remodel

See our full case study on this contemporary kitchen remodel in Collegeville, PA

Ryann Reed Design Build

Before After

The main goals of this contemporary kitchen remodel were to update the design, brighten the room and create more space for storage, food preparation and entertaining. This young couple wanted to transform their kitchen from cramped and outdated to modern, fresh and spacious. The light neutral tones of the color scheme and the additional lighting fixtures illuminate the room, creating the perception of a more open, expansive kitchen. The greater counter space and reconfigured layout increase the functionality of the kitchen. The renovation also included the addition of an island bar and banquette, which provide more seating areas for dining and relaxing with family and friends.

Collegeville PA kitchen remodel

The first stage of the project involved demoing the entire kitchen, including the pantry, in order to create adequate space for a new kitchen layout. Glacier white cabinets were installed along the perpendicular walls and white crown molding was built above the cabinets, bordering the ceiling perimeter. The white quartz countertops and a white ceramic tile backsplash complement the streamlined finish of the cabinetry and silver hardware. The workspace of the kitchen is evenly illuminated with the addition of recessed lighting and under-cabinet lighting. A beautifully polished, pearly white undermount farmhouse sink was built into the countertop, below the window facing the yard.

Kitchen Remodel Montgomery County PA farmhouse sink

A distinguished feature of this newly remodeled kitchen is the island with an overhang white quartz countertop and a contrasting dark brown base. This island doubles as an extra counter for preparing meals and a breakfast bar for dining. A set of drawers in the base of the island provide more storage space for pots, pans and utensils. Another innovative addition to this kitchen is the renovated dining area. A custom designed and handcrafted banquette bench was built in an L-shape along the corner wall where the kitchen meets the living room. This inviting seating area has a cushioned top and large storage drawers at the base. The original bay window was replaced with two double-hung windows above the bench. Industrial pendant ceiling fixtures provide gentle lighting to both the island and banquette dining areas. The kitchen is finished with a rustic Coretec pine floor, which balances the bright white hues of the cabinetry, tile and countertops. The influence of both the industrial and farmhouse styles of this renovated kitchen contribute to its unique ambiance. The functional layout and classical design create the perfect place for enjoying a family meal or gathering company for a dinner party.

Spread the word

Share on facebook
Share on email
Share on twitter
Share on linkedin